.jpg?etag=%22W%2F70d6b-6824cdb0%22&rotate=0)
En blandet fornøjelse
Roser har fulgt mennesket i tusinder af år. Fra oldtidens Mesopotamien, Egypten og Kina til antikkens Grækenland og Rom blev rosen dyrket for sin duft og skønhed. Senere blev den et symbol på kærlighed og romantik i europæisk kultur. Elsket I dag er rosen verdens mest elskede blomst – givet og modtaget som en enkel stilk eller i en buket, og fortolket i kunst, litteratur, film, computerspil og meget mere. Med over 300 vildtvoksende arter og flere end 30.000 dyrkede sorter pryder den såvel haver og parker som vindueskarme og spiseborde på tværs af alle kontinenter. Udskældt Men rosen er også den mest udskældte blomst. Det blev den, da man fandt ud af, hvor stor en klimabelastning den egentlig er. Flytransport, opvarmede drivhuse, nedkølede fragtvogne og et enormt ressourcespild har sat spørgsmålstegn ved rosens plads i en bæredygtig fremtid. Værre end oksekød, når det handler om miljøpåvirkning Man fandt ud af, at en enkelt importeret buket med 11 blomster fra Holland og Kenya udleder c
.jpg?etag=%22W%2F65925-6824dd92%22&rotate=0)
Køb og smid ud - særligt roser
Da man i Kenya valgte afskårne roser som landets førende eksportvare, fik landmændene presset omkostningerne så meget ned, at en enkelt rose reelt koster kun få ører at producere. Resultatet? I Danmark – og hele EU – kan vi nu købe en buket friske roser til 20, 30 eller 40 kroner, uden at det mærkes på pengepungen. Ingen brokker sig Når roser er så billige, brokker ingen sig over, at flere blomster i buketten allerede på dag 2 begynder at hænge med hovederne. Eller at knopperne, som så lovende ud, aldrig folder sig helt ud. Eller at hele buketten ser træt og vissen ud efter blot 3–4 dage. Fordi man bare køber en ny buket. Engang så dyrebare, i dag så forbigående Det betyder, at ALLE supermarkeder nu har friske roser og andre afskårne blomster i deres sortiment. Hvilket igen betyder, at bag supermarkedernes lagre ofte hober sig bunker af roser og blomster med elle uden cellofanposer, fordi de ikke bliver solgt, før de ånder ud. På billedet herunder stammer blomsterne - roser, nelikke, b
.jpg?etag=%22W%2F201bb-68251b56%22&rotate=0)
En uge og 600 gratis roser
Mange tørrer deres roser. Det er simpelt: Først fjerner man de fleste blade og binder stilkene i små bundter. Bagefter hænger man dem på hovedet i et mørkt rum eller et skyggefuldt sted. Efter et par uger har man en buket smukke, tørrede roser. Hvis buketten placeres i en vase og står i skygge - væk fra direkte sollys - vil roserne bevare både form og farve i meget lang tid – år efter år. En uge i oktober En uge i oktober 2024 besøgte vi fem supermarkeder og indsamlede i alt 600 roser, som blev smidt ud, fordi de ikke længere kunne sælges. og sorterede dem: og hængte dem til tørring: To uger senere Efter to uger er de klar til at blive lagt tilbage i de cellofanposer, de oprindeligt kom i, eller sat i en vase – her kan de stå i årevis. Billederne nedenfor er taget syv måneder efter tørring: Kom i gang! Spændende? Så kom i gang, hvis du ikke allerede har gjort det. Spørg pænt dit lokale supermarked, om du må få de kasserede roser, og følg processen beskrevet ovenfor – det er verdens nem
.jpg?etag=%22W%2F37270-6825b59f%22&rotate=0)
Hemmeligheden bag 24 dages vasetid
Her præsenterer vi hemmeligheden bag et vaseliv på hele 24 dage for roser, der blev samlet fra en affaldscontainer i et supermarked den 26. januar 2025. Tre større roser er valgt til vasen, resten hænges til tørring. De fleste blade fjernes. Den ene rose hænger lidt med hovedet, men ellers er de i fin stand – husk, at roserne på dette tidspunkt allerede har overlevet en flyrejse fra Kenya i afkølede kasser, en transport fra Holland i en kølevogn, opbevaring på et kølelager i Danmark og omkring en uge på en hylde i det supermarked, hvor vi fandt dem i en affaldscontainer. Stilkene klippes kort under vand i et glas – det er afgørende, da luftlommer i enderne ellers vil blokere for vandoptagelsen. Endnu vigtigere: brug VARMT vand – så varmt din vandhane kan levere (omkring 50–60 °C) – så der dannes kondens i vasen, som vist på billedet nedenfor. Billedet er taget på dag 2, den 27. januar, hvor vandet blev skiftet til nyt, varmt vand. Vandet bør udskiftes hver dag (eller hver anden dag hvi